Z czego wybrać blat kuchenny? Przegląd materiałów

Materiał do wykonania blatu kuchennego ma kluczowe znaczenie dla jego użytkowania – Twojego komfortu i wygody przyrządzania dań. Powinien spełniać kilka wymogów, by gotowanie sprawiało Ci przyjemność i nie zabierało dużo czasu. Jaki blat kuchenny połączy styl i funkcjonalność? Który najlepiej spełni Twoje oczekiwania?


Blat kuchenny – rodzaje materiałów


Wśród blatów kuchennych do wyboru jest wiele rozwiązań – do najpopularniejszych rodzajów zaliczamy m.in. blat drewniany, kamienny, z konglomeratu, ceramiki, laminatu czy szkła. Każdy wyróżnia się innymi właściwościami, ma różne zalety i wady, a także jest dostępny w różnych cenach. Przyjrzyjmy się bliżej wybranym popularnym rozwiązaniom.


Blat drewniany


Jego zaletą jest przede wszystkim naturalny wygląd – blat dębowy czy bukowy zadba o przytulny charakter wnętrza i doda mu domowego ciepła. Mimo to drewno świetnie pasuje do nowoczesnych wnętrz, podkreśla ich styl oraz szlachetność. Ważną kwestią jest gatunek drewna, z którego blat został wykonany. Drzewa liściaste są bardziej wytrzymałe, a iglaste miękkie i kruche. Do najpopularniejszych polskich gatunków zalicza się dąb, buk i jesion.


Do wyboru są też różne blaty z egzotycznych gatunków drewna. Drewno nie wychodzi z mody, jest ponadczasowe i oporne na zmieniające się trendy – drewniany blat kuchenny to wybór uniwersalny. Pasuje do wnętrz nowoczesnych, skandynawskich, rustykalnych, ale i luksusowych.


Minusem może być jednak konieczność pielęgnacji drewna – blat drewniany potrzebuje impregnacji. Najpopularniejszymi sposobami jest olejowanie i lakierowanie. Blat lakierowany łatwiej utrzymać w czystości, ale szybko się przeciera. Lepszą ochronę zapewni mu olejowanie – taki blat jest odporny na uszkodzenia.


Blat kuchenny ze spieku kwarcowego


Jednym z najbardziej popularnych rozwiązań jest też blat ze spieku kwarcowego (konglomeratu). Materiał ten to połączenie zmielonego kwarcu z żywicą. Zaletą jest jego wytrzymałość, szeroki wybór kolorów i wzorów, a także świetny stosunek ceny do jakości. Poza tym blat kuchenny wykonany z konglomeratu jest łatwy w pielęgnacji – trzeba go jedynie przetrzeć wilgotną szmatką.


Blaty z laminatu


Cieszą się popularnością ze względu na szeroki wybór kolorów i wzorów oraz stosunkowo niską cenę, ale nie będą one wyjątkowo wytrzymałe i odporne na uszkodzenia. To po prostu płyta wiórowa, którą można łatwo przycinać i montować. Minusem blatów z laminatu jest niska wytrzymałość – nie można na nich kroić. Poza tym mogą pęcznieć w razie kontaktu z wodą, a uszkodzone wymagają wymiany zamiast szybkiej naprawy.

Redakcja martino-meble.pl